Subscribe Free
Add to my Page
Η Φωτό Μου
Όνομα:
Τοποθεσία: Athens

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Ενας ωραιος διαλογος...

[quote="Ευάγγελος Ράπτης"]Προς jordanEMP:
Στο Πανεπιστήμιο διακινούνται και επιστημονικές ιδέες και απόψεις, αλλά και πολιτικές απόψεις και ιδέες. Είναι αδύνατον, αλλά και ούτε επιθυμητό οι φοιτητές να μην στοχάζονται πολιτικά και να στοχάζονται ΜΟΝΟ επιστημονικά. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι (που ακόμη πιστεύουν και ελπίζουν ότι θα αλλάξουν τον κόσμο) είναι φυσικό επίσης να έρχονται κοντά πιστεύοντας ότι θα αποκτήσουν έτσι μεγαλύτερη δύναμη και να φτιάχνουν ομάδες και παρατάξεις.. Λίγο-πολύ αυτές οι διαδικασίες είναι αναπόφευκτες σε μία ελεύθερη κοινωνία. Οι διάφοροι δικτάτορες έχουν προσπαθήσει να απαγορεύσουν τις πολιτικές διεργασίες και γνωρίζουμε από την ιστορία ότι τελικά αυτό δεν γίνεται με θλιβερές συνέπειες. Είναι επίσης επικίνδυνο να πιστέψουμε ότι η αλήθεια βρίσκεται ΜΟΝΟ σε κάποιους φωτισμένους.
Τώρα οι διαφορετικές απόψεις φέρνουν και συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις είτε στο επίπεδο των ιδεών είτε και στην καθημερινή ζωή. Σε αυτές τις συγκρούσεις που συμβαίνουν είτε το θέλουμε είτε όχι πρέπει να σταθούμε με μεγάλη υπευθυνότητα.
Τα πολιτικά κόμματα και οι φοιτητικές παρατάξεις που βλέπουμε στα Πανεπιστήμια είναι αποτέλεσμα, λοιπόν, και όχι το αίτιο των προβλημάτων.[/quote]

τζορνταν εγραψε
πολυ καλή η αποψη σας απο εναν ευσυνειδητο ανθρωπο με ολο το σεβασμο σε σας και στο προσωπο σας

Παντως
Σε καμια περιπτωση δεν θεωρουμε οτι κατευθυνση του φοιτητη ειναι η επιστημονικη μονομερια και εξειδικευση!
Στοχευουμε στην ενεργοποιηση ολων των φοιτητων για τα θεματα του πανεπιστημιου και πιστευουμε ακραδαντα οτι μονο απο την ελευθερη διακινηση των ιδεων μπορει να προκυψει απο εμας ενα καλυτερο μελλον..!
Θεωρουμε οτι το πανεπιστημιο ειναι χωρος γνωσης, πολιτικοποιησης κοινωνικοποιησης, νεανικης αμφισβητησης και χωρος ελευθερου στοχασμου...!

Τα κομματα μεσα στις σχολες δεν ειναι ομαδες φοιτητων που σκεφτηκαν ενα καλυτερο μελλον..!Ειναι η ζωντανη επεμβαση στην νεανικη σκεψη απο τη μερια των μεγαλων κομματων που δογματιζουν τους νεους.. τους βαζουν παροπιδες.. καλλιεργουν την πολωση τον φανατισμο και την αδιαλλαξια...!Επιπροσθετως, η απολυτη συμπορευση και ταυτιση των θεσεων και αποψεων μεταξυ φυτωριων και κομματων (που οι γραμμες προκυπτουν απο πανω και δινονται στους κατω..) που καθιστουν τους νεους υστεροβουλα οντα και ανικανα να αυτοπροσδιοριστουν συμπεραινουμε οτι οι νεοι αυτοι δεν ειναι ανθρωποι που σκεφτηκαν ενα καλυτερο πανεπιστημιο αλλα ανθρωποι που εχουν γινει πειθηνια οργανα και τυφλοι εντολοδοτες των γραμμων των μεγαλων κομματων...!


Επαναλαμβανω οτι ειμαστε υπερ της πολιτικοποιησης ολων των φοιτητων και της ενεργης συμμετοχης τους σε ολα τα πανεπιστημιακα δρωμενα..!
Δεν πιστευουμε ουτε και εμεις σε καμια περιπτωση οτι η αληθεια βρισκεται σε καποιους πεφωτισμενους ανθρωπους..!
Ωστοσο το πανεπιστημιο δεν μπορει να ελπιζει σε καλυτερες μερες και σε λυσεις μεσα απο την κομματικη πολωση, την αδιαλλαξια, τον δογματισμο και την ψηφοθηρικη απομυζηση των νεων προς οφελος των σκοπων των κομματων..!

Επισης οι φοιτητες δεν ζητησαν τα κομματα να εισβαλουν στο πανεπιστημιο. Αυτα μπηκαν μονα τους για να επιβλεπουν την σκεψη μας...!Δεν μιλαμε σημερα για πολιτικες διεργασιες και πολιτικη ζυμωση αλλα για γκετοποιηση της σκεψης, επιθεση στην κριτικη σκεψη, δογματισμο και νεκρωση του στοχασμου στους νεους..!
Αυτο που ειπατε για την δικτατορια ειναι σωστο...!
Αλλα, επισης σωστο που δεν ειπατε στις ψευτοδημοκρατιες ειναι η επιβλεψη των σκεψεων και η χειραγωγηση των νεων μεσα απο στειρες γραμμες που καλλιεργουν το τιποτα προφασιζομενες τον ετεροπροσδιορισμο του ανθρωπου που σε καμια περιππτωση δεν προκυπτει οταν οι νεοι αποτελουν πειθηνια οργανα των ταγων των μεγαλων κομματων..!

Στη συνεχεια μιλατε για υπευθυνοτητα..!Ναι!Σαν φοιτητες στεκομαστε με κατι παραπανω απο υπευθυνοτητα σε οσους με τα ψεμματα τους, την χειραγωγηση των νεων μας καταστρατηγησαν το δικαιωμα στη γνωση σε οσους εφαρμοσαν τις αντιδημοκρατικες τους ιδεες πανω μας σε οσους με εκαναν να ντρεπομαι για το πανεπιστημιο που σπουδαζω....!

Τα πολιτικα κομματα δεν ειναι αποτελεσμα των φοιτητων...!Τα κομματα ηρθαν και μας εφεραν τα δωρα τους..! μας χαλιναγωγουν την σκεψη... μας βαζουν παροπιδες, μας φανατιζουν, μας υποβαθμιζουν την κριτικη σκεψη, καταστρεφουν καθε ελπιδα ετεροπροσδιορισμου του ανθρωπου και ολα αυτα προκειμενου να εξυπηρετηθουν οι ψηφοθηρικες πολιτικες τους..!
Το αιτιο υποβαθμισης του πανεπιστημιου ειναι (οχι μονο) τα κομματα αφου δεν επιδιωκουν την αναβαθμιση της παιδειας αλλα αντιθετα εξυπηρετουν τα ιδιοτελη συμφεροντα των κομματων και ταυτοχρονα εξαπολυωντας σφοδρη επιθεση στην κριτικη σκεψη μεσα απο την προπαγανδα και νεκρωνοντας τον πλουραλισμο των ιδεων δεν αφηνουν καμια ελπιδα σε ολους εμας που θελουμε ενα πανεπιστημιο ολων για ολους, με προτασεις απο ολους για ολους και ιδεες γεματες ζωντανια και φαντασια που δεν θα προκυπτουν απο τυφλη καθοδηγηση!
Πιστευουμε σε ενα πανεπιστημιο που θα απαλλαγει απο τον δογματισμο και την αδιαλλαξια και το μισος προς τον συνομιλητη..!
θελουμε να βρισκουμε λυσεις μεσα απο το διαλογο, την ελευθερη διακινηση των ιδεων και κυριως τον σεβασμο στον συνανθρωπο και συνομιλητη μας..!


πηγη

[quote] Ευάγγελος Ράπτης εγρψεΑυτό που γράφω, αν δει κανεις προσεκτικά, είναι ότι τα πολιτικά κόμματα δημιουργούνται για να λύσουν κοινωνικά προβλήματα. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται. Αν δεν συμβαδίζει η δράση τους με κοινωνικές διεργασίες, τότε εξαφανίζονται αφού χάνουν την υποστήριξη του λαού. Στηρίζονται στη λεγόμενη [i]εκλογική δημοκρατία[/i] κατά την οποία κυριαρχεί το κόμμα που παίρνει περισσότερες ψήφους. Χαρακτηριστικό τους επίσης είναι η προώθηση της παθητικότητας των ανθρώπων και η δίψα για εξουσία (την οποία λένε ότι την χρησιμοποιούν για το καλό όλων).[/quote]


Πολλοι φοιτητες πιστεουμε οτι τα κομματα θα επρεπε να εχουν εξαφανιστει εδω και πολυ καιρο..!Η δραση τους δεν συμβαδιζει με κοινωνικες διεργασιες σε καμια περιπτωση!Δεν εξαφανιζονται γιατι υπαρχουν μορφωματα απειρου καλλους που τα συντηρουν..!Δεν υπαρχει ουτε εκλογικη δημοκρατια ουτε πλειοψηφια..!Για παραδειγμα στο ΕΜΠ, στη σχολη ΗΜΜΥ, υπαρχουν 3000 φοιτητες!στις εκλογες ψηφιζουν οι 1000 δηλ το 1/3!Αποφαση μπορουν να παρουν για την σχολη 200 ατομα το 1/5 του 1/3 των 3000..!Δηλαδη μιλαμε για πλειοψηφιες του 1/15....!200 ατομα καθοριζουν την σταση 3000 φοιτητων..!Γι' αυτο δεν εξαφανιζονται και γι' αυτο εχουν μια καποια φωνη...!Βλεπουμε ενα πολυ μικρο ποσοστο να επιβαλεται σε 3000 φοιτητες.. μεσα απο αυτο το μορφωμα που υπαρχει...!Αν για παραδειγμα πλειοψηφια ηταν το 1/2 της σχολης τοτε οι 200(ο αριθμος που χρειαζεται μια συνελευση κομματικων παραταξεων για να παρει (δημοκρατικη...)αποφαση... δεν θα διαμορφωναν παραπανω απο το 1/5 της βουλησης των φοιτητων...!Θα ειχαν την θεση που αξιζει σε μια δογματικη νοοτροπια στειρωσης της ελευθερης σκεψης...!



[quote] Ευάγγελος Ράπτης εγραψε Μία από τις πιο επιθυμητές [i]παράπλευρες συνέπειες [/i] της οργάνωσης της κοινωνίας με τη μέθοδο της εκλογικής δημοκρατίας και της ύπαρξης κομμάτων είναι η σε ορισμένα πλαίσια ελευθερίες (ελευθερία γνώμης, συγκέντρωσης, μετακίνησης κλπ). Όταν τα μέλη μίας κοινωνίας είναι παθητικοί και όχι ενεργοί πολίτες, τότε κόμματα, οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα δημαγωγοί, στρατοκράτες βρίσκουν έδαφος να αποκτήσουν εξουσία και να καταπιέζουν τους πολίτες. Στη σημερινή ελληνική κοινωνία πόσοι άνθρωποι λαμβάνουν τις ουσιαστικές αποφάσεις; Να πούμε 10.000. Μάλλον πολλούς λέω. Δείτε ότι είναι εξαιρετικά μικρή αναλογία και αναρωτηθείτε γιατί.Αν αναρωτηθούμε για τη δημοκρατία στην περίπτωση αυτή θα μελαγχολήσουμε. Τις περισσότερες φορές όμως δεν βλέπουμε τις ευθύνες μας ως πολιτών. Η παθητικότητά μας είναι μεγάλη. Αφήνουμε, ακόμη και για εντελώς κοντινά πράγματα σε μας, τους τεχνικούς της εξουσίας να λαμβάνουν για μας αποφάσεις. Στα Πανεπιστήμια τώρα. Ενώ φαινομενικά υπάρχει κινητικότητα, δεν βλέπω [b]ενεργητική[/b] καθημερινή συμμετοχή στα δρώμενα. Πολλές φορές μου έχει συμβεί να τελειώνω ένα δίωρο μάθημα και να μην δέχομαι ούτε μία ερώτηση.[/quote]



Στο γιατι δεν δεχεστε ερωτηση δωστε μου την ευκαιρια να απαντησω σαν φοιτητης... προς εναν πολυ καλο καθηγητη!Και μαλιστα θα απαντησω και θα εξηγησω και την απαραδεκτη και ανυπαρκτη σταση των κομματων απεναντι στην παιδεια μας...!Ενα πολυ σοβαρο προβλημα μεσα στα πανεπιστημια ειναι το χασμα μεταξυ φοιτητων και καθηγητων...!Δεν υπαρχει επικοινωνια μεταξυ μας...!Οι καθηγητες...Δεν καταλαβαινετε αν καταλαβαινουμε...!Ο φοιτητης μεσα απο απο τον φοβο μηπως κανοει χαζη ερωτηση(και χλευαστει απο καθηγητη και φοιτητες..), μεσα απο το κακο κλιμα στις αιθουσες, μεσα απο την ανωνυμια των ανθρωπων, μεσα απο το επικριτικο βλεμμα του καθηγητη.. και ισως λιγο και απο την απαθεια των φοιτητων(δεν βαριεσαι θα παρω βοηθημα..), αδυνατουν να εκδηλωσουν την διαθεση μας για ερωτηση..!Για παραδειγμα στο εμπ ηλεκτρολογικο σχεδιο πρωτο μαθημα ειμαστε 600 φοιτητες και ενας καθηγητης..!Μερικοι καθονται στα σκαλια...!Απο τη μεση του αμφιθεατρου ανοιγουμε τα κυαλια.. γιατι δεν φαινεται τιποτα...!Ο καθηγητης δεν ακουγεται πισω καθουλου κλπ..)Ο καθηγητης παραδιδει και δεν ξερει αν καταλαβαινουμε τι κενα εχουμε, ποιο ειναι το επιπεδο μας...!Το λεω με βαση τα βιωματα τα δικα μου και των συμφοιτητων μου...!Υστερα στο μαθημα ακουγεται απο τον καθηγητη "καταλαβατε παιδια..?"σιγη απο κατω...!συνεχιζει ο καθητης..."Να προχωρησω αν το καταλαβατε"...σιγη απο κατω...!συνεχιζει ο καθηγητης...(και δεν προχωραω...)


Ενδεικτικα για τη σοβαροτητα της καταστασης αναφερω οτι στο σχολειο συμμετειχε το 60/100 στο μαθημα με ερωτησεις και αποριες(και καταλαβαινε ο καθηγητης που βρισκονται οι μαθητες..) και στο πανεπιστημιο συμμετεχει μολις το 3/100...!


Στα αμφιθεατρα δεν ειναι τυχαιο οτι ξεκιναμε 600 και μενουμε 30...!Τωρα καταθετω και την αποψη μου για την σταση των παραταξεων απενατι σε προβληματα σαν και αυτο.. και για το πως οι παραταξεις αποπροσανατολιζουν απο τα σοβαρα προβληματα της σχολης..!!Η κυβερνηση δεν ειπε τιποτα για το χασμα καθηγητη φοιτητων..!Ας πουμε οτι μιλησε για τα ΚΕΣ..!τοτε στο πανεπιστημιο εχουμε...το τραγελαφικο γεγονος οπου η δαπ παιρνει τις γραμμες της κυβερνησης και λεει ναι σε ολα...!δεν διαμορφωνει δικες της προτασεις και ουτε εντοπιζει αλλα προβληματα εκτος απο τις γραμμες που κατευθασαν..!Οι αλλες κομματικες παραταξεις δρουν παρομοιως...!Παιρνουν το προγραμμα της κυβερνησης και βαζουν παντου οχι... δειγμα του δογματισμου... και της αδιαλλαξιας..!δεν διαμορφωνουν δικες τους προτασεις και ουτε εντοπιζουν αλλα προβληματα εκτος απο τις αντιγραμμες που κατευθασαν..!



[quote]Ευάγγελος Ράπτηςεγραψε Τα κόμματα που εμφανίζονται στα Πανεπιστήμια υπό μορφή φοιτητικών παρατάξεων είναι κατά κάποιον τρόπο η ματια και ο ίσκιος της κοινωνίας σε αυτά και για αυτό το λόγο το σύνθημα "έξω τα κόμματα από τα Πανεπιστήμια" εκτός από επικίνδυνο είναι και ανέφικτο. Όσο πιο παθητικά είναι τα μέλη ενός κοινωνικού συνόλου, τόσο η βία άμεσα ή έμμεσα κάνει την εμφάνισή της. Και τη βία αυτή την ασκούν και οι εξουσιαζόμενοι ως αντίδραση απελπισμένη ίσως, αλλά και αυτοί που έχουν τη δύναμη και την οργάνωση. Τα κόμματα είναι μέσα στη λογική αυτή. [/quote][/quote]



Τα κομματα συμβαλλουν στην παθητικοτητα...!Η ευαισθητοποιηση ολων των φοιτητων μεσα απο ενα κλιμα ενεργης συμμετοχης σε μια πλουραλιστικη δημοκρατια μπορει να ενεργοποιησει ολους τους φοιτητες...!Αλλα μια κατασταση πολωτικης μαχης με ψηφοθηρικο προσανατολισμο, ο αποπροσανατολισμος απο τα σοβαρα προβληματα που αντιμετωπιζει το πανεπιστημιο, η ανυπαρξια λυσεων στα προβληματα, καθως επισης και η παρακολουθηση των ανουσιων κομματικων πολωτικων αντιπαραθεσεων που απτονται θεματων κερδοσκοπικης ψηφοθηρικης στρατηγικης σε καμια περιπτωση δεν συμβαλλουν στην ενεργοποιηση των φοιτητων..!Σε καμια περιπτωση δεν βοηθαει καποιον στο να ενδιαφερθει για το πανεπιστημιο..!οι νεκροι ξυλινοι λογοι των κομματων που τους επιτρεψαμε να παιξουν με τα ονειρα μας..οι νεκροι ξυλινοι λογοι των κομματων που δεν προσφερουν τιποτα σε ολους εμας ειναι αυτοι που ευνοουν την παθητικοτητα...!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα